Οι αριστερόχειρες είναι πιο φοβητσιάρηδες

Εδιμβούργο

Οι δεξιόχειρες φοβούνται λιγότερο αναλογικά με τους αριστερόχειρες, ισχυρίζονται τώρα ερευνητές του πανεπιστημίου «Βασίλισσα Μαργαρίτα» του Εδιμβούργου στη Σκωτία.


 
Οι μελετητές, με επικεφαλής τη καθηγήτρια Καρολάιν Τσούνταρι, έκαναν πειράματα με εθελοντές που κλήθηκαν να παρακολουθήσουν ένα ολιγόλεπτο απόσπασμα από τη γνωστή κινηματογραφική ταινία θρίλερ «Η σιωπή των αμνών», με πρωταγωνιστή τον Άντονι Χόπκινς στο ρόλο του παρανοϊκού, κατά συρροή δολοφόνου Χάνιμπαλ Λέκτερ.


 
Η έρευνα έδειξε ότι οι αριστερόχειρες φοβήθηκαν περισσότερο κατά τη διάρκειά της, ενώ μετά την παρακολούθηση της ταινίας εμφάνισαν περισσότερα συμπτώματα μετατραυματικού στρες.

Επισης, όταν εκλήθησαν να ανακαλέσουν διάφορες σκηνές στην μνήμη τους, οι αριστερόχειρες είχαν σαφώς περισσότερες δυσκολίες σε σχέση με τους δεξιόχειρες και η αφήγησή τους χαρακτηριζόταν από περισσότερο άγχος, γεγονός που σύμφωνα με τους ερευνητές, αποδεικνύει πως τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου έχουν διαφορετικούς ρόλους στο μετατραυματικό στρες.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως το δεξί ημισφαίριο, που είναι κυρίαρχο στους αριστερόχειρες, συνεδέεται περισσότερο με τον φόβο. Ελπίζουν ότι η μελέτη αυτή θα τους βοηθήσει να διαλευκάνουν τον τρόπο που ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιμετωπίζει τον φόβο και, κατ’ επέκταση, τον τρόπο που οι άνθρωποι αναπτύσσουν τη διαταραχή του μετατραυματικού στρες μετά από μια οδυνηρή προσωπική εμπειρία.

Ερευνες έδειξαν ότι οι περιπτώσεις μετατραυματικού στρες ήταν περισσότερες, σε κάποιες περιπτώσεις σχεδόν διπλάσιες, στους αριστερόχειρες σε σχέση με τους δεξιόχειρες.

πηγή: tovima.gr

Comments