Ζωή για 150 χρόνια!

Οι γιατροί, όπως ισχυρίζεται ο βιοϊατρικός γεροντολόγος Όμπρι ντε Γκρέι, θα μπορούν σε λίγα μόνο χρόνια να θεραπεύσουν το γήρας.

See the source image


 
Σε λίγα μόνο χρόνια, όπως διατείνεται ο Όμπρι ντε Γκρέι, βιοϊατρικός γεροντολόγος και επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος SENS στην Καλιφόρνια, οι γιατροί θα έχουν όλα τα απαραίτητα μέσα για να θεραπεύσουν το γήρας, επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής επ’ αόριστον.

Ο πρώτος άνθρωπος που θα ζήσει έως τα 150 χρόνια, όπως ισχυρίζεται, έχει ήδη γεννηθεί, ενώ εκείνος που θα «χτυπήσει» αισίως τη χιλιετία πρόκειται να γεννηθεί μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, υποστηρίζει διάσημος Βρετανός επιστήμονας.

«Θα έλεγα ότι έχουμε 50-50 πιθανότητες να φτάσουμε τη γήρανση σε ένα αποφασιστικό όριο ιατρικού ελέγχου μέσα στα επόμενα 25 χρόνια περίπου. Και όταν λέω αποφασιστικό, εννοώ το ίδιο ακριβώς είδος ιατρικού ελέγχου που έχουμε ενάντια στις πιο μολυσματικές ασθένειες της εποχής», σημειώνει.

Οραματίζεται μια εποχή που οι άνθρωποι θα επισκέπτονται το γιατρό τους για τακτική «συντήρηση», θα περιλαμβάνει γονιδιακές θεραπείες, θεραπείες με βλαστοκύτταρα, ενίσχυση του ανοσοποιητικού και μια σειρά από άλλες προηγμένες ιατρικές τεχνικές για να τους κρατούν σε καλή κατάσταση.

«Η ιδέα είναι να αφοσιωθούμε σ’ αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε προληπτική γηριατρική, η οποία θα προβλέπει περιοδική επιδιόρθωση κάθε μοριακής και κυτταρικής βλάβης, πριν αυτές πολλαπλασιαστούν και γίνουν νοσογόνες», επισημαίνει.

Μπορεί οι ιδέες του Ντε Γκρέι να μοιάζουν υπερβολικές αλλά τα 20.000 δολάρια, που προσφέρθηκαν από την Επιστημονική Επιθεώρηση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης το 2005, προκειμένου οποιοσδήποτε μοριακός βιολόγος να αποδείξει ότι η θεωρία του είναι λανθασμένη, δεν δόθηκαν τελικά πουθενά, δικαιώνοντας το Βρετανό.

Οι επικριτές της θεωρίας του Ντε Γκρέι, όπως σημειώνεται στο «Βήμα», ανέλαβαν δράση, παρακινούμενοι από την οξεία κριτική που δέχτηκε από μια ομάδα εννέα κορυφαίων επιστημόνων, οι οποίοι απέρριψαν τη δουλειά του, χαρακτηρίζοντάς την ως «ψευδοεπιστήμη».

Η προοπτική της διάρκειας ζωής εκατοντάδων χρόνων δεν είναι και τόσο ελκυστική για ορισμένους, καθώς ταυτίζεται με την εικόνα άρρωστων και αδύναμων ηλικιωμένων ανθρώπων και κοινωνιών, που δε θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες.

Ο Βρετανός απαντά λέγοντας ότι πρωταρχικό του μέλημα είναι η εξάλειψη των θανατηφόρων ασθενειών της τρίτης ηλικίας και όχι η αύξηση της διάρκειας ζωής των άρρωστων ηλικιωμένων.

Ένα από τα βασικά είδη θεραπείας, με τα οποία η επιστήμη θα επιχειρήσει να εξαλείψει τις βλάβες που προκαλεί η γήρανση, είναι η θεραπεία με βλαστοκύτταρα.

Comments